Ctra. Dénia-Ondara, 2ª rodona, s/n
03700, Dénia, Alacant, Espanya

Tfno: 966 426 012
Fax: 965 785 728

Creama per mitjà de l’Observatori, analitza les dades d'ocupació del mes d’abril.

L’ocupació creix per tercer mes consecutiu a la Marina Alta, aconseguint la millor xifra d’afiliats en un mes d’abril

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social tanca abril amb un rècord històric de 62.083 ocupats després de crear 1.443 llocs de treball. La Setmana Santa dispara l’ocupació en el millor mes d’abril des que hi ha registres. L’atur per la seua part torna a descendir també en 306 persones i el total de demandants d’ocupació baixa dels 9.000 per primera vegada de la sèrie històrica. Per tant, el mercat laboral no cedeix i continua donant bones notícies, tant en el marc nacional com en particular a la Marina Alta. El rotund èxit de la Setmana Santa, reflectida en el turisme, sobretot de principis d’abril, ha generat la gran part de l’ocupació assalariada relacionada amb aquestes activitats turístiques com és: l’hostaleria, el comerç o el sector oci i entreteniment (el 85,94% dels contractes signats durant el mes d’abril pertanyen al sector serveis, tan sols per darrere de les comarques de València i Alto mijares en tota la Comunitat Valenciana). Tot això ha contribuït al fet que estiga sent també la millor arrancada d’any en matèria d’ocupació del que portem analitzat. Se ha aconseguit en el primer quadrimestre 12.768 ocupats més que els reeixits en el mateix període de l’any anterior. Unes dades que emmarquen aquest escenari de bonança econòmica semblants a xifres prèvies a la crisi econòmica (dades d’atur registrat en un mes d’abril més baixos de la sèrie per primera vegada des de 2008: 7.201 demandants).

La millora de la qualitat de l’ocupació també s’ha mantingut, ja que novament els nous contractes signats indefinits superen de llarg els temporals, set de cada deu són indefinits. Pot ser que el canvi de model cap al nou tipus de contractació, minimitzant el que ha sigut tradicionalment un ús excessiu de la temporalitat, sobretot en campanyes com a Setmana Santa, haja fet que disminuïsca el nombre de contractes signats en prop del 16% respecte a l’any passat. I el repartiment d’aquesta caiguda de la contractació malgrat estar equilibrada en aquest mes d’abril, és fins i tot major entre els contractes temporals (-19,90% de contractes temporals enfront de -14,36% de contractes fixos respecte a fa un any), perquè s’està comparant ja amb un mes d’abril amb plena aplicació de la reforma laboral.

Quant al nombre d’afiliats[*] a la Seguretat Social, abril manté el creixement que venia registrant des de principis d’any i acaba amb 1.443 afiliats més que al març, sumant tres mesos consecutius amb saldo positiu. En abril s’aconsegueixen les 62.083 persones afiliades, cosa que significa un augment del 2,38% respecte al mes anterior, i millora la dada aconseguida de qualsevol altre abril.

Si comparem les dades d’afiliats a nivell provincial i autonòmic, les dades també són positius, encara que més favorables per a la Marina Alta, ja que en aquests les afiliacions han canviat en un +1,11% i +1,68% per a la Comunitat Valenciana i província d’Alacant respectivament, mentre que, a la Marina Alta, com ja hem esmentat, aconsegueix el 2,38%.

Que l’afiliació cresca respecte al mes passat i en comparació amb el mateix mes de l’any anterior ja és una notícia que convida a l’optimisme. Però les conclusions milloren encara més en ampliar la mirada: els més de 62.000 afiliats a la Seguretat Social registrats conformen la millor xifra aconseguida en un mes d’abril. La variació interanual de l’ocupació ha quedat situada a l’abril en el +5,42%. El mes d’abril, tradicionalment és un bon mes per a l’ocupació. Aquest abril amb més afiliació en termes absoluts que qualsevol altre abril de la sèrie històrica, torna a superar la marca dels 62.000 afiliats (juntament amb juliol i agost de 2022 -63.724 i 62.270 afiliats-), i amb un creixement interanual de l’ocupació de 3.191 persones, que es tradueix en una variació percentual de +5,42%, un augment que a excepció del 2022 no es veia superat des de 2016 (+6,5% respecte a abril ’15). Per tant, mirant en perspectiva, el mercat laboral de la Marina Alta es manté en molt bona posició.

Per activitat, tots els règims experimenten un augment en major o menor mesura dels seus afiliats respecte al mes anterior. El Règim General que en termes absoluts és qui més veu augmentada la seua xifra respecte a març, també lidera aquest augment de manera relativa, creix en un 3,16%, 1.267 afiliacions més. El Règim Especial d’Autònoms li segueix amb un augment del 1,07%, 193 afiliacions més. El Règim Especial Agrari i el Règim Especial de la Mar veuen augmentades lleument les seues xifres respecte al mes anterior, 0,55%, +2 afiliacions i 0,36%, +5 afiliacions respectivament.

Interanualment -comparativa amb abril de 2022-, existeix un creixement generalitzat del nombre d’afiliacions; l’afiliació en el Règim General (+6,86%), Règim Especial de la Mar (+9,40%), Règim d’Autònoms (+1,96%). El Règim Agrari i Règim Especial de la Llar novament són els únics que pateixn en l’últim any un descens, el – 7,77% i -2,13%respectivament.

Quant al nombre de demandants d’ocupació, disminueix a l’abril en 306 persones respecte a març fins a aconseguir els 8.972 demandants, la xifra més baixa des que va esclatar la crisi econòmica del 2008 (7.201 demandants a l’abril de 2007). Això equival a un descens mensual del 3,30%. Aquest balanç és més positiu que el de la mitjana nacional, on el nombre de demandants d’ocupació suposa el 2,59% menys que al març, o fins i tot al de la província d’Alacant i Comunitat Valenciana, que s’associen descensos de l’atur registrat més subtils que a la comarca (-2,06%i -1,43%, respectivament). Per tant, a la Marina Alta, aquest abril presenta una cara més agradable en matèria de desocupació.

Interanualment, suposa que a la comarca tenim 1.093 demandants menys (-10,86%), que fa un any (abril ’22). Aquesta dada manté la tendència positiva dels últims mesos on la bretxa del miler de demandants menys continua estable. Caldrà vigilar com evoluciona en el futur pròxim i fins quan dura aqueixa estabilitat.

La composició de demandants d’ocupació per sexe queda representada com va sent habitual en els últims mesos, on el pes dels aturats homes és molt semblant al del mes anterior, un 41,74% (3.745), font al 58,26% de dones (5.227), que continuen patint una major desocupació. El descens de demandants d’ocupació en l’últim mes ha sigut quasi a l’una, una cosa més beneficiosa per a les dones, una caiguda del 3,58% (-194 dones), i el dels homes ha disminuït en un 2,90% i amb una diferència d’aturats respecte al mes anterior de -112 homes. Si comparem respecte a abril de 2022 es produeix una caiguda general, i aquest descens interanual en aquest cas i per tercera vegada (com en els dos mesos anteriors) és més favorable per a les dones (-11,20% en dones enfront de -10,39% en homes). Així, aproximadament la taxa de reducció és de prop de 1 punt percentual superior en el cas de les dones, contrarestant les altes diferències que es venien produint interanualment mes a mes; per tant, el focus d’aquesta rebaixa el protagonitzen, en aquest cas, les dones en l’últim any.

L’anàlisi per sector econòmic ens indica, respecte al mes anterior, un descens generalitzat de l’atur registrat en tots els sectors a excepció d’Agricultura que veu augmentat el seu nombre de demandants en un 5,77% i 9 persones més. Serveis és el sector més beneficiat en la creació d’ocupació en períodes d’elevada demanda turística, cau l’atur registrat en un 3,78% i 270 persones. Li segueix Indústria amb un -2,82% i 13 persones menys i Construcció aconsegueix una caiguda de -0,65% i 7 demandants menys.

Si comparem les dades amb el mateix mes de l’any anterior (abril’22), observem un descens generalitzat de l’atur registrat en tots els sectors, sent Agricultura, amb un -17,91%, i Serveis, amb un -12,38%, els que concentren les majors caigudes percentuals. En números absoluts, com caldria esperar, és el sector Serveis, amb 970 demandants menys, el sector amb major caiguda de demandants (sobre un total de 1.093 demandants d’ocupació menys enfront d’abril 2022, Construcció i Indústria s’apunten un descens de -5,64% (-64 demandants) i un -3,24% (-15 demandants), respectivament.

Si aprofundim en l’anàlisi per secció d’activitat econòmica, Hostaleria rebaixa la seua xifra de demandants en -136 persones, el més beneficiat per l’estacionalitat (absorbeix significativament la creació de les noves ocupacions del mes d’abril), seguit de Comerç, ho fa en -59 persones. Aquests dos sectors, els de major pes a la comarca, són els que registren majors descensos en termes absoluts. Respecte al mateix mes de l’any anterior, Hostaleria experimenta un -21,14% de reducció en el nombre de demandants (457 persones menys) i Comerç, un -10,07% (170 demandants menys).

Per mitjà del càlcul de la taxa d’atur, a la Marina Alta, s’observa un descens de més de mig punt (0,64), aconseguint una taxa d’atur estimada del 12,63%, La província d’Alacant i Comunitat Valenciana també veuen decrescudes, però una mica menys, les seues taxes d’atur, quedant-se en un 15,90% i 13,85%, respectivament.

En matèria de contractació, s’observa una evolució plana respecte al mes anterior, pràcticament es van signar el mateix nombre de contractes que al març. Durant el mes d’abril, s’han formalitzat 3.372 contractes, 2 contractes menys que al març, o cosa que és el mateix, un decreixement inapreciable; un -0,06%. Aquesta dada malgrat no ser negatiu (i sobretot si ho comparem amb la mitjana nacional, Comunitat Valenciana i província d’Alacant, on la contractació segueix en caiguda lliure: -12%, -16,23% i -10,15% respecte a març respectivament), dista del que es venia produint en anys precrisis, on el mes d’abril es produïa símptomes més favorables a l’estabilitat en l’ocupació (+17,75% variació mensual de contractació d’abril-març en 2019).

No obstant això, si tirem la vista arrere, fa un any el nombre de contractacions en el mateix mes era superior. Tant és així, que a l’abril de 2022 es van comptabilitzar 641 contractes més, 4.013 en total, la qual cosa suposa un 15,97% menys. Hem de tindre en compte que les dades de contractació d’aquest mes d’abril són els primers que permeten una comparació amb un mes on la reforma laboral estava plenament en vigor. O fins i tot l’acumulat, sumant-los amb els dels tres mesos anteriors, es troba molt per davall dels que es rubriquen en el primer quadrimestre de 2022 (una mica més de 3.200 contractes menys, -21,86%). Per tant, des de la perspectiva d’evolució interanual, la visió no és tan positiva com s’albirava en l’anàlisi mensual.

Per sexe, s’observa novament bastant paritat en la contractació, encara que continua afavorint lleugerament als homes. Del total de contractes signats aquest abril passat, el 50,36% (1.628 contractes) ha sigut en homes enfront del 49,64% (1.674 contractes) en dones. Aquesta millora en la paritat ve donada pel major augment de contractes al sexe femení (+1,33%) en contraposició al sexe masculí (-1,39%) respecte a març d’enguany. En l’anàlisi respecte al mateix mes de l’any anterior, també s’observa una major pèrdua de contractes a homes (-17,89%) que en dones (-13,93%).

Es continua ressaltant una clara tendència cap a la contractació indefinida (gràcies en part als contractes fixos discontinus). El 70,02% dels nous contractes són fixos i similar al de mesos precedents, quan abans de la reforma laboral (desembre ’21) era d’al voltant del 16% la contractació indefinida. Pese al fiançament dels contractes indefinits enfront dels temporals es produeix per primera vegada el descens anual dels mateixos (-14,36%), són les primeres dades que permeten una comparació amb un mes on la reforma laboral estava plenament en vigor. A més, respecte al mes anterior existeix una disminució del 8,98% d’indefinits (-233 contractes) enfront de l’augment del 29,81% de temporals (+775 contractes). Al mateix temps, en termes acumulats, en els quatre primers mesos de l’any s’han registrat 3.305 contractes temporals, la qual cosa suposa un descens de 4.405 (-57,13%) sobre el mateix període de 2022.

Recordem que a l’abril de 2022 ja ens trobàvem en un mes post reforma laboral, per la qual cosa la diferència de la contractació temporal en l’anàlisi interanual malgrat ser notable ja no és tan engruixada com en mesos anteriors, un -19,90% de reducció de contractes temporals a l’abril 2023 enfront del mateix mes de l’any 2022. A més, del total de contractes subscrits a l’abril, 1.438 (42,65%) han sigut a temps complet i 1.934 (57,35%), contractes a temps parcial. Això suposa una disminució del 9,33% a jornada completa respecte a març.

“Observatori Marina Alta de CREAMA i PACTE’MA és un projecte subvencionat per LABORA Servei Valencià d’Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social, dins del programa AVALEM TERRITORI de la Generalitat Valenciana.”

[*] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d’afiliació de persones treballadoras és menor que cinc, no s’indica el valor real, sinó que s’indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Menú de novetats

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...

ACEPTAR
Aviso de cookies
caValencià